LAHKO USTAVIMO PROCESE STARANJA??

Preberite kaj v Simfoniji menimo o procesu staranja in kako se temu izognemo

Rodimo se z gladko, napeto, sijočo in enakomerno obarvano kožo. Skozi življenje se koža postopama spreminja in slednjič je v sivi starosti zgubana, uvela, rumenkasto sivkaste barve, brez leska ter posejana s številnimi starostnimi pegami. Ali je mogoče zavreti procesa staranja??

Vprašanje je zagotovo staro kot človeštvo in tudi odgovorov je mnogo. Torej, če poznamo fiziološke procese v telesu se moramo sprijazniti in sprejeti da je staranje popolnoma naraven in nujen pojav! Pomembno pa je, da poznamo in razumemo biokemične snovi oz. sprožilce, in poizkušamo sami obvladati mehanizme staranja ne zgolj v estetskem ampak tudi zdravstvenem pomenu.Rezervirajte svoj termin za brezplačen pregled kože s katerim bomo skupaj ugotovili kateri pristop vam najbolj ustreza in skupaj bomo oblikovali ustrezno nego, s katero boste lahko ohranili nadzor nad svojo kožo.

KJE NAJPREJ OPAZIMO SPREMEMBE DA SE TELO SPREMINJA?

Znake staranja najprej opazimo na koži, saj je le ta primarna bariera med notranjim in zunanjim svetom. Gre za kombinacijo notranjega (intrizičnega) staranja , ki je naraven proces in nanj vpliva zlasti genetika, hormoni in presnovni procesi in zunanjega staranja (ekstrizičnega), ki vključuje dejavnike od zunaj predvsem ultravijolično sevanje, ki ima ključno vlogo pri nastanku radikalov oziroma reaktivnih kisikovih spojin.

 

KAKO SE KOŽA S STARANJEM SPREMINJA? KAJ JE RAZLOG ZA PO/STARAN IZGLED KOŽE?

Usnjica se med staranjem stanjša za približno 20 %, posledično se zmanjša število celic (fibroblastov in melanocitov) ter žil. Manjša površina žilnega sistema oslabi oskrbo s hranilnimi snovmi in kisikom, kar ima za posledico bled izgled. Zmanjšano število fibroblastov privede do zmanjšane sinteze zunajceličnega ogrodja. Med celicami so najbolj številni fibroblasti, ki proizvajajo vezivno snov, sestavljeno iz brezoblične/amorfne snovi in vezivnih vlaken. Koži dajejo elastičnost elastična vlakna. K odpornosti in konsistenci kože pa prispevajo predvsem kolagena vlakna, ki so zvita, neraztezljiva, in med seboj prepletena. Ta vlakna kožo povezujejo s podkožjem.

S staranjem oslabi tudi tridimenzionalna struktura hialuronslke kisline z elastinskimi in kolagenskimi vlakni. Zmanjša se tvorba kolagena, razmerje med kolagenoma III in I se poveča.

Debelina povrhnjice se s staranjem zmanjša, debelina rožene (najbolj zunanje) plasti pa ostane nespremenjena. Hitrost diferenciacije (nastajanje novih celic) celic se zmanjša tudi do 50 % in posledično tudi deskvamacija (odpadanje odmrlih celic) zato postane koža luskasta in hrapava. V osnovi je skoraj vsaka postarana koža suha kar je posledica oslabljene barierne funkcije in pa količine naravnih vlažilnih faktorjev. Prav tako se zmanjša količina lipidov v lamelarnih telescih in pa sama sestava sebuma. Zmanjšana količina hialuronske kisline in pa filagrina sta razlog za zmanjšanje vezave vode.

V Simfoniji smo našli rešitev za spodbujanje naravnih procesov s pomočjo KOLAGENSKE KOMORE! Pri kolagenski svetlobni terapiji se koža obseva z dolgo valovnimi žarki rdeče svetlobe v območju valovnih dolžin 590-640 nm. Rdeča svetloba prodre globoko v kožo do plasti v katerih se nahajajo kolagen in elastin. Nastajanje novih kolagenskih vlaken se začne ustvarjati.

 

KOŽA SHRANJUJE VSE ŽARKE, KI SMO JIH TEKOM ŽIVLJENJA PREJELI

Fotostaranje je proces, ki je posledica večletnega nezaščitenega izpostavljanja ultravijoličnim žarkom. Naša koža je sposobna popraviti omejeno število okvar. V preteklosti se je lepo zagorela polt tretirala kot simbol lepote, danes pa temu več ni tako. Zagorelost je le obrambni mehanizem kože na poškodbo z UV-žarki. Zaradi poškodbe se začne tvoriti zaščitni pigment melanin, ki kožne celice vsaj nekoliko zaščiti pred nadaljnjim okvarjanjem.

Ker je pigment melanin rjave barve, je koža z veliko pigmenta tudi temneje obarvana. Trend gre v smeri svetle polti, za vse tiste, ki pa želite lepo zagorelo polt vam v Simfoniji ponujamo rešitev, ki prav nič ne bo poškodovala vaše kože ten pa bo sijoč in zagorel – Spray-tan!

 

KAJ SE PRAVZAPRAV SKRIVA POD IMENOM FOTO-STARANJE?

Vsi smo že slišali za termin foto-staranje, vendar naj omenim kaj dejansko foto-staranje je. Pri foto-staranju kože gre za to, da postanejo kolagenska vlakna debelejša in se združujejo v skupke. Do tega pojava pride zaradi povečane razgradnje kolagena in elastina, ki je posledica povečanega izražanja genov za matrične metaloproteinaze (so encimi, ki prispevajo k razgrajanju kolagena, hkrati pa zavirajo nastanek novega kolagena) zaradi prisotnega ultrazvočnega sevanja.

V zadnjih nekaj letih so znanstveniki poglobili znanje o biokemičnih snoveh, ki dejansko sprožijo staranje kože, torej povzročijo nastanek gub, spremembe v pigmentaciji ter izgubo kožnega tona.

Te biokemične snovi so:

  • Reaktivne kisikove zvrsti (Reactive Oxygen Species ali ROS), ki jih poznamo tudi pod imenom prosti radikali.
  • Encimi matrice metaloproteinaze (Matrix Metalloproteinases ali MMP).
  • Končni produkti glikozilacije (Advanced Glycation End-products ali AGE).

Reaktivne kisikove zvrsti (ROS) so nevarne kisikove molekule, katerih nastanek povzročajo UV žarki in onesnaženost. Te molekule napadajo kožo in reagirajo s stabilnimi molekulami v kožnih celicah, tako pa povzročajo navzkrižno povezovanje kolagena in elastina (kar povzroča gube) in hkrati koži onemogočajo, da bi sama popravila škodo.

Encimi matrice metaloproteinaze (MMP) so encimi, ki se aktivirajo zaradi izpostavljenosti UV žarkom ali vnetjem. Ti encimi prispevajo k razgrajanju kolagena, hkrati pa zavirajo nastanek novega kolagena.

Enaka glukoza (sladkor), ki našim celicam priskrbi energijo, lahko tudi reagira s proteini, vključno s kolagenom v koži. Ta reakcija povzroči nastanek končnih produktov glikozilacije (AGE), ki lahko prispevajo k izgubi elastičnosti kože, nastanku gub, vnetij, poleg tega pa zavirajo rast kožnih celic in pospešujejo staranje.

Značilno je, da upade količina dobrega kolagena IV oz. VII, zaradi česar oslabi mehanska stabilnost bazalne membrane (kar vodi do slabše povezave med usnjico in povrhnjico) kar ima za posledico nastanek gub. Elastinska vlakna postanejo zaradi strukturnih sprememb manj diferencirana, zato postane koža povešena in mlahava. S staranjem se spremeni tudi debelina podkožja. Npr. pod očmi se poveča (podočnjaki) medtem ko se na predelu lic stanjša, koža postane povešena, gube so bolj izrazne in globoke.

V Simfoniji smo našli rešitev! FOTOPOMLAJEVANJE OBRAZA! Je novejša metoda pomlajevanja, ki v enkratnem tretmaju združi odpravo pigmentacij, kapilaric, nezaželjenih dlačic ter je nepogrešljiv pri glajenju gub. Svetlobni valovi razmnožujejo in stimulirajo produkcijo kolagena in inducirajo sintezo elastičnega tkiva. Na meji med vrhnjico in usnjico sproži ojačano obnavljanje celic, v globljih plasteh kože pa vzpodbudi fibroblaste k povečani tvorbi kolagenih in elastičnih vlaken.

 

KJE SO VIDNE POSLEDICE STARANJA?

Po dolgotrajnem ali ponavljajočem se izpostavljanju ultrazvočnemu sevanju se količina antioksidantov v koži izčrpa in nastopi stanje tako imenovanega oksidativnega stresa, ki pripelje do foto-staranja kože zaradi reakcij oksidacije DNA, proteinov in drugih sestavin kože. Na drugi strani lahko pride tudi do aktivacije različnih signalnih poti, kar vodi do povečanega izražanja genov za encime, ki razgrajujejo elastinska in kolagenska vlakna. K staranju poleg UV sevanja prispevajo tudi drugi vplivi iz okolja ter način življenja (stres, neustrezna prehrana…).

 

NEKATERIM FOTOSTARANJE BOLJ PRIZANEŠENO KOT DRUGIM….ZAKAJ??

Stopnja fotostaranja je odvisna od fototipa kože in od skupne količine sončnih žarkov, ki jih prejmemo v življenju. Značilni znaki, ki kažejo na prezgodnje staranje kože, so suha, usnjata in nagubana ali hrapava koža, pogosto so opazne nepravilne pigmentacije, rdečina in drobne ali razširjene krvne žilice.

Ljudje se med seboj zelo razlikujemo po podedovani sposobnosti tvorbe zaščitnega pigmenta. Ljudje s fototipom 1 imajo zelo slabo sposobnost tvorbe melanina, zato je njihova koža že po nekajminutnem izpostavljanju soncu opečena in nikoli ne porjavi. Ti ljudje so zelo svetlopolti, pegasti in rdečelasi, pri nas pa je ta fototip najredkejši.

Ljudje s fototipom 2 imajo svetle lase in oči, sonce jih zelo hitro opeče, vendar taka koža sčasoma vsaj nekoliko porjavi.Tisti s fototipom 3 so manj občutljivi na sončne žarke, koža pa ob postopnem izpostavljanju soncu počasi porjavi. Sončna opeklina nastopi po 20 do 30 minutah nezaščitenega izpostavljanja opoldanskemu poletnemu soncu. Njihova polt je srednje svetla, lasje so rjavi ali črni, oči pa svetlorjave. Ta fototip je pri nas najpogostejši.

Za fototip 4 ali sredozemsko tip je značilna temna polt, temni so tudi lasje in oči. Sončne opekline nastopijo redko, koža ob izpostavljanju soncu hitro porjavi in se zaščiti. Poleg podedovane sposobnosti zaščite pred sončnimi žarki so dejavniki, ki vplivajo na okvaro kože, tudi količina in moč ultravijoličnega sevanja ter starost.

 

RAZLIKA MED UVA IN UVB

Sonce je glavni vir UV sevanja in glavni dejavnik za fotostaranje kože. Ocenjujejo, da med vsemi zunanjimi dejavniki prav UV sevanje prispeva do 80% poškodb kože . Glede na svojo valovno dolžino UV svetloba prodre do različnih globin in reagira z različnimi plastmi kože .

Krajše valovne dolžine (UVB sevanje, 280 –320 nm) se večinoma absorbirajo v površinski plasti kože (epidermisu), kar prizadene predvsem keratinocite in povzroča eritem. Daljše valovne dolžine (UVA sevanje, 320 –400 nm) pa prodrejo v globlje plasti kože (dermis) in lahko reagirajo tako s keratinociti kot tudi z dermalnimi fibroblasti.

Čeprav je potrebnih občutno več fotonov UVA sevanja, da povzročijo enako stopnjo škode v primerjavi z UVB sevanjem, so ti prisotni v veliko večjih količinah v sončni svetlobi, ki doseže površje Zemlje in bolj penetrirajo v kožo, zato na dolgi rok povzročajo bolj hude poškodbe kože.

UV svetloba poleg direktnih in in- diektnih poškodb DNA aktivira površinske celične receptorje keratinocitov in fibroblastov, kar privede do poškodb kolagena v ekstracelularnem matriksu in zaustavitev nove sinteze kolagena. Dermalne poškodbe kolagena pa se nepopolno popravljajo, kar prinaša primanjkljaj v strukturni integriteti kože, nastanek sončnih brazgotin in končno privede tudi do klinično vidne atrofije kože in gub. Škoda UV sevanja pa ustvarja tudi stanje kroničnega vnetja. Ko se doseže določen prag izpostavljenosti UV sevanju, zapoznela in dolgotrajna vazodilatacija omogoča prehod limfocitov in makrofagov v tkiva, kjer le-ti inducirajo vnetje in eritem.

 

ZAŠČITA JE OBVEZNA

Zaščitna sredstva so uporabna približno dve leti, seveda če jih pravilno hranite. Staro sredstvo boste prepoznali po spremenjenem vonju in zrnatosti. Zaščitna sredstva so najpogosteje v obliki kreme, mleka ali pršila. Mleko kožo vlaži ter jo ohranja nežno in prožno, pršilo pa laže razmažemo in se hitro vpija.

Zaščitno sredstvo mora vsebovati zaščito pred UVB-žarki, ki je označena z oznako SPF (angl. sunprotectionfactorUVB– sončni zaščitni faktor UVB), in zaščito pred UVA-žarki, ki je označena z oznako PFA (angl. sunprotectionfactor UVA – zaščitni faktor UVA). Za nego obraza so primerne kreme z visoko stopnjo zaščite, ki varujejo pred prezgodnjim staranjem kože. Za občutljivo kožo so priporočljiva sredstva brez dodatka dišav in konzervansov.

Naravna izbira so sredstva za sončenje, ki vsebujejo le izvlečke rastlin, ne pa tudi kemičnih zaščitnih sredstev. Najpogostejši filter je titanov dioksid, ki ne draži kože in deluje do valovnih dolžin 370 nm, kar pomeni, da odbije celoten spekter UVB- in tudi velik del spektra UVA-žarkov. Pravilno izbran izdelek za zaščito in nego kože vas bo skupaj z zaščitnimi oblačili ščitil pred poškodbami sonca, dolgoročno pa ohranjal vašo mladost.

Torej, če poznamo fiziološke procese v telesu se moramo sprijazniti in sprejeti da je staranje popolnoma naraven in nujen pojav! Pomembno pa je, da poznamo in razumemo te biokemične snovi oz. sprožilce, in poizkušamo sami obvladati mehanizme staranja ne zgolj v estetskem ampak tudi zdravstvenem pomenu.

 

Rezervirajte svoj termin za brezplačen pregled kože s katerim bomo skupaj ugotovili kateri pristop vam najbolj ustreza in skupaj bomo oblikovali ustrezno nego, s katero boste lahko ohranili nadzor nad svojo kožo.