Laserski posegi

IPL Trajno odstranjevanje dlak 

S fototermičnim učinkom dosežemo uničenje dlačnega mešička (folikla).

Primarni pomen pripisujemo absorbciji svetlobnega žarka v melanin, ki se nahaja v dlačnem steblu in zunanji ovojnici. S selektivno fototermolizo je moč odstraniti dlačice, ki vsebujejo veliko melanina - temnejše dlačice in debelejše dlačice, saj je površina za absorbcijo v tem primeru večja.

Sekundarni pomen pripisujemo vplivu širokega svetlobnega spektra laserja na venozni del žilice, ki skrbi za dovajanje hrane in normalno rast dlačice. Odvod žilice se  koagulira, tako da je oskrba dlačnega folikla s hranilnimi snovmi in kisikom zmanjšana. Opisani postopek posledično vpliva na zmanjšanje ponovne rasti dlak.

Začetno spoznanje, da je najuspešnejša valovna dolžina svetlobe 810 nm tista, ki se v največji meri asorbira v melanin izhaja iz laserskih aparatur, ki lahko delujejo le na eni valovni dolžini, vendar pa zato potrebujejo precej višjo energijo (J). Aparature z intenzivno pulzno svetlobo imajo bistveno širši svetlobni spekter od 450 nm do 1100 nm, kar nam omogoča uničenje dlačnega folikla in folikularnega tkiva z bistveno manjšo energijo ( J ). To je seveda primarna prednost  IPL - aparatur  v primerjavi z laserji, saj je s tem možnost nastanka neželjenih stranskih učinkov minimalna.

Dejstvo, da je dlačice moč uničiti le v fazi aktivne rasti, torej v anagenem obdobju, je tudi razlog za ponovitve tretmajev. Ponovitev tretmajev je odvisno tudi od tretiranega predela, saj se število foliklov med posameznimi deli telesa bistveno razlikuje.  Za optimalne rezultate v povprečju zadostuje (80 % redukcija poraščenosti na tretiranem predelu) med 8 do 11 tretmajev  Časovni intervali med posameznimi tretmaji so seveda pomembni in odvisni od tretiranega predela.. Vsekakor priporočamo vzdrževanje doseženega stanja z izvedbo enega do dveh tretmajev letno.

Potrebno je tudi vedeti, da z IPL posegom ne spremenimo hormonskega stanja niti dednega potenciala, ki sta v veliko primerih glavni razlog za prekomerno poraščenost.

Pravilna nega kože pred tretmajem:

 • 4 tedne pred posegom dlačice lahko odstranjujete le z britvico ali striženjem. Prepovedano pa je odstranjevanje  z depilacijskimi kremami, voskom in pinceto;
 • na dan posega  na kožo ne nanašajte ničesar;
 • 4 tedne pred posegom je prepovedano sončenje, uporaba solarija in kemičnih sredstev za samoporjavitev

 

Pravilna nega kože po tretmaju: 

Po IPL-tretmaju se na tretiranem predelu kože lahko pojavi rahla rdečica, ki načeloma izzveni v nekaj urah oz. 2 - 4 dneh.V primeru vraščenih dlak lahko opazite na tem mestu s površinsko opeklinico, ki pa je le začsna, pustite hrastico, da odpade sama.

 • za nego uporabite izključno le mazilo Bepanthen-plus ali hladilne obloge;
 • prve dni po posegu si tretiranega  predela ne umivajte z pretoplo vodo in na tem delu ne uporabljajte deodorantov in agresivnih mil;
 • tretiran predel večkrat dnevno zaščitite z kremo, ki vsebuje visok zaščitni faktor

 

Posegov z IPL ne opravljamo v naslednjih primerih (kontraindikacije):

 • nosečnost
 • potekajoče maligno obolenje
 • hujši primeri epilepsije in diabetesa
 • sončne ali druge opekline
 • poseg na odprte rane in materina znamenja
 • nagnjenost k tvorbi keloidnih brazgotin